Sivut

keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Vanhat sotilasnimet

P1200045

Kiertävä kirjakauppias 1500-luvulla Italiassa. Hän möi kirjoja koristaan tai olkalaukustaan kuten entisajan kiertävät venäläiset kauppiaat, joita sanottiin laukkuryssiksi. Eräässä suvussa on romanttinen runo, jonka mukaan suvun esi-isä oli komea venäläinen laukkuryssä, kiertävä kauppias. Sen voi hyvin uskoa, sillä suvussa on komeita kookkaita miehiä ja kauniita tummia naisia. Suku on Ruuskainen, ja nimi perustuu "ortodoksisiin nimiin Ondrei ja Ondruska. Suomenkieliset muodot ovat Ruuska ja Ruuskainen, joista on tietoja jo 1500-luvulta alkaen”, kertoo kirjasto. Sukunimeä on muutettu moneen kertaan.

Isoäitini äidillä oli kiinnostava sukunimi Ryth. Mietin, mitähän kieltä se olisi. Kävin sukututkimusseurassa. Siellä sanottiin heti: Tehän olette sukua presidentti Koivistolle. En uskonut asiaa, mutta virkailija antoi minulle valokopion sivusta, josta tuli ilmi, että Koivistolla oli todellakin Ryth-niminen äidinpuoleinen iisalmelainen esi-isä. En ollut koskaan kuullut puhuttavan edesmenneen presidentin savolaisista juurista. Aina puhuttiin Turusta. 

Ryth on sotilasnimi, jonka sai eräs suvun monista sotilaista ja ratsumiehistä, vuonna 1736 syntynyt 22-vuotias Klaus Ruuskainen, ”joka oli 178 cm pitkä, laiha, tummahiuksinen, raitis, hyväluontoinen”.  

Papintodistuksen mukaan iso-isoäitini Marian isä oli nimeltään Carl Ryth, syntynyt 13.3.1822 Pörsänmäellä Iisalmessa, kuollut 1866. Hänen isänsä Erik Ryth oli syntynyt 1772 (1771 ?) Iisalmella, isoisä Johan Ryth synt. 1798, kuollut 1861. Paikat olivat Vieremä, Ulmala. 

Katsoin sukututkimusta, joka oli tehty Ruuskainen-Ryth -suvusta, mutta en löytänyt omista lähisukulaisistani mitään muuta kun kuin viittaukseen tuleviin sukututkimuksiin. Erik ja Johan sieltä löytyivät. Ehkä syynä lienee se, että monet heistä muuttivat 1900-luvulla sukunimensä muotoon Ryytty. Se on sääli, sillä Ryth on hyvin harvinainen nimi.(Presidentti Mauno Koiviston viiden esipolven taulukon on tehnyt Georg Luther. Juuret vievät Iisalmelle, Partalaan ja Salahmille. Esi-isän isä: lampuoti Juho Ryth 1768-1838 s. Lapinlahti Pajujärvi, k. Vieremä Nissilä.

Täällä lisää sotilasnimistä: Sukututkimusseura Vanhat sotilasnimet
Viipurista ollaan. Alasommee, kylä keskiaikaisen Viipurin lähellä oli taas Rytkönen-sukuni kotipaikka.

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Blogisisko ® Anna Amnell: Sukututkimus on totista hommaa

Viipurin linna 1293

Blogisisko ® Anna Amnell: Sukututkimus on totista hommaa: Kuvasin Viipurin linnan junan ikkunasta. 1200-luvulta peräisin oleva linna ja keskiajan Viipuri ja sen maaseudulla oleva talo olivat esivan...

1200-luvulta peräisin oleva linna ja keskiajan Viipuri ja sen maasedulla oleva talo olivat esivanhempieni asuinsijoja, josta 1400-luvulla syntynyt esi-isäni lähti liikkeelle ja pääty nykyiseen Savoon. Ei ole ihme, että isoisäni rakasti Viipuria. 

--Isoisäni kuului sukuun, joka eli 1500-luvullakeskiajan Viipurin seudulla ja levisi sitten eri puolille Suomea. Keskiajan Viipuri - se onkin stten kokonaan eri juttu.
P.S. Myös venäläiset ovat alkaneet teetättää DNA-testejä ja tutkia sukuaan. Sillä tulee olemaan suuri vaikutus Suomeenkin.


torstai 20. syyskuuta 2018

Albrecht Durerin talo


Albrecht Durerin talo 1500--luvulla ja nykyaikana Nurembergssä.

Kuva:  Medium Aevum. com keskiaikakasivu.

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Blogisisko ® Anna Amnell: Kommentteja: Pako Tallinnaan -äänikirja

Tallinn interior,  illustration 2006 Tämän syksyn Turun kirjamessujen teemana on Tallinna. Matti Amnellin kuvitusta kirjaani Pako Tallinnaan 2006 Lasten Keskus.


Pako Tallinnaan. Kirja-arvosteluja


Kmmentteja kirjastani.
https://blogisisko.blogspot.com/2008/12/kommentteja-pako-tallinnaan-nikirja.html


Views of Tallinn,  illustration 2006