Vaikka juhlapöytä näyttää museossa karulta, linnoissa ja kartanoissa pöydälle levitettiin päällekkäin monta pitkää liinaa ja vasta niiden päälle astiat. Ruokaa oli runsaasti. Siitä maisteltiin pikkuisen kutakin lajia vuorollaan. Kädet pestiin ennen ateriaa, ja syötiin enimmäkseen käsin tai lusikoilla. Vieraat saattoivat tuoda mukanaan lusikan ja veitsen. Haarukat tulivat käyttöön vasta Juhana-herttuan ja Katariina Jagellonican hovissa.
Tarjolla oli lihaa ja kalaa, riistaa, keittoja, vihanneksia muhennoksina, makkaroita, juustoja, hedelmiä ja makeisia. Juomana oli simaa, olutta ja viiniä, jota nautittiin usein lusikalla. (Nordiska Museet)
Juhlapöytä Turun linnassa. Kuva: Anna Amnell
Tällainen saattoi olla joulu-ateriakin Turun linnassakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti