Sivut
▼
keskiviikko 29. huhtikuuta 2020
Vappu kotona on kivaa!
Katso lasten kanssa kuviani leluista, nukeista ja nukkekodeista! Tee kirjakaapin hyllyyn oma nukkekoti, jossa asuu pieniä leluja tai maskotteja.
Täällä kuvia ja ohjeita nukkekodin teosta.
https://anna-amnell.blogspot.com/
Elämää 1500-luvulla kuvakansio Flickrissä
Kymmeniä muita kansioitani
torstai 23. huhtikuuta 2020
keskiviikko 22. huhtikuuta 2020
tiistai 21. huhtikuuta 2020
Ruoka ja juoma keskiajalla
Hienot juhlat. Très Riches Heures du Duc de Berry, ca 1410.
https://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_cuisine
Wikipediassa on laaja ruoka-artikkeli, johon liittyy kuvia.
maanantai 20. huhtikuuta 2020
Ruttolääkärit keskiajalla
Kuvasin berliiniläisessä historiallisessa museossa tämän ruttonaamarin. Sama naamari on paremmin kuvattuna Iltalehden artikkelissa.
"Jo 1600-luvun ruttotohtorit käyttivät suojanaamareilla, joiden uskottiin estävän lääkäriä saamasta tartuntaa"
Ruttopylväs Olomoucissa Tsekissä omistettu Pyhälle kolminaisuudelle kiitoksena parantumisesta rutosta
torstai 16. huhtikuuta 2020
Arvid Kurki opiskeli Pariisissa
Biskop Arvid Kurki
• Arvid Kurki syntyi 1465 Vesilahdella. Hän oli Kurjen aatelissuvun jälkeläinen ja Suomen viimeinen katolinen piispa. Hän oli opiskellut Pariisissa 1480-luvulla. Hän hukkui Selkämerellä haaksirikossa Öregrundin ulkopuolella paetessaan tanskalaisia.
• 22.7.1522.
• Arvid Kurki syntyi 1465 Vesilahdella. Hän oli Kurjen aatelissuvun jälkeläinen ja Suomen viimeinen katolinen piispa. Hän oli opiskellut Pariisissa 1480-luvulla. Hän hukkui Selkämerellä haaksirikossa Öregrundin ulkopuolella paetessaan tanskalaisia.
• 22.7.1522.
Biskop Arvid Kurki is your second cousin 15 times removed. Horn, Djäkn Kurki
• https://en.wikipedia.org/wiki/Arvid_Kurck
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arvid_Kurck
• https://en.wikipedia.org/wiki/Arvid_Kurck
https://sv.wikipedia.org/wiki/Arvid_Kurck
Kirkko ja kaupunki: Erämaa nimeltä Uusimaa
Kirkko ja kaupunki on julkaissut kiinnostavia kirjoituksia historiasta.
Erämaa nimeltä Uusimaa
"Kun ruotsalaiset uudisasukkaat alkoivat saapua Uudellemaalle 1200-luvulla, oli alue hämäläisten metsästysmaata. Häme oli yksi Suomen rautakauden keskusalueista, ja sikäläiset talonpojat metsästelivät sivuelinkeinonaan pitkin Suomenlahden rannikkoa.
Maakunnan nimi Uusimaa (ruots. Nyland) on ruotsalaisten uudisasukkaiden seudulle antama nimi. Hehän olivat omasta näkökulmastaan tulleet uuteen maahan." Lue lisää lehdestä.
sunnuntai 5. huhtikuuta 2020
Frillet: Juuret Tanskassa
Frille-suku eli Tanskan kuningaskunnassa. Suku sammui, kun ei syntynyt enää miespuolista suvun jatkajaa.
https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/189 Frillet
ks sukublogini https://maria-ja-jaakko.blogspot.com/2019/09/juuret-keskiajan-tanskassa-frille-horn.html
Hakonin poika Frellav, 18. ggf, jonka sinetti on kuvattu alla, oli vuonna 1334 aateloitu ritari.
Tanskan keskiaikaisista kuninkaista on nimiluettelo, 1400-luvulta lähtien on kuviakin.
"Frille on tanskalainen suku, joka aateloitiin, Frellav Haakoninpojan aikana 1334. Sukuun kuuluva Eggert oli valtaneuvos ja Kööpenhaminen linnan päällikkö.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Margareeta_I
Tanskassa syntynyt Håkan Frille (Håkan Christiernson Frille, till Loncho is your 16th great grandfather.)toimi Halikon kihlakunnan tuomarina 1410, Turun maaoikeuden jäsenenä 1415 ainakin vuoteen 1434 ja kuollut ennen 1442. Håkan Frille on haudattu Turun tuomiokirkon Pyhän ruumiin kuoriin vastineeksi Kemiön pitäjästä lahjoitetusta Rugnolan maatilasta. Matts Frille eli Perniön Frillannissa eli Viipurissa, toimi maankatselmusmiehenä Perniössä 26.2.1477 12.[1][2]
Matts Frillen aatelisvaakuna on yksi Myrskylän kirkon kirkkosalin 19 aatelisvaakunasta."
Frille-suku Wikipediassa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Frille
Juha Sinivaara kertoo Frille-suvusta.
http://www.juhasinivaara.fi/ralssis/ralssifr.htm
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Tanskan_hallitsijoista
perjantai 3. huhtikuuta 2020
Miten sinusta tuli kirjailija?
Haastattelu Rovinssi-lehdessä. V.W.: Pöytälaatikosta kirjailijaksi – yhdellä klikkauksella. Anna Amnell - Rovinssi 4/2013, sivut 29-30.
1. Miten sinusta tuli kirjailija? Milloin päätit, että haluat kirjoittaa ja julkaista kirjan?
Lainasin alaluokilla koulun kirjastosta Sakari Topeliuksen Välskärin kertomuksia. Se oli ensimmäinen paksu kirja, jonka luin, kaunis vanha painos, kannet himmentynyttä kultaa ja punaista. Sivelin kirjan selkämystä ja kuiskasin : Minusta tulee kirjailija.
Sakari Topeliuksen Välskärin kertomuksia on historiallinen romaani, ja niitähän minä olen tähän asti kirjoittanut.
Tuosta hetkestä kului kuitenkin vuosikymmeniä, ennen kuin kirjoitin ensimmäisen kirjani. Aina tuntui olevan jotakin kiireellisempää tekemistä. Kirjoitin lapsena runoja ja opiskeluaikana pari lehtijuttua ja siirtolaisena Kanadassa lisää lehtijuttuja, sekä sikäläiseen siirtolaislehteen että Suomeen.
2. Nyt marraskuussa ilmestynyt Lucia ja Luka on seitsemäs historiallinen nuorisoromaanisi.
Mistä syntyi idea näiden kirjojen kirjoittamiseen? Mistä saat inspiraatiota kirjoittamiseen?
Minua kiinnostaa ihmisen kohtalo historian myllerryksessä. Lähteinä ovat tieto- ja kaunokirjallisuus, museot ja oma kokemus arjessa ja matkoilla. 1990-luvulla ilmestynet Aurora-kirjat kertovat Kanadasta, jossa olin asunut yhdeksän vuotta, sen luonnosta ja yleensä 1900-luvun alun elämästä.
Lucia Olavintytär –kirjoilla (2004, 2006, 2013) on myös pitkä alkuhistoria. Ihastuin Italian matkalla vuonna 1991 renessanssiin ja tutkin sitä vuosikaudet, kävin museoissa, luin tieto- ja kaunokirjallisuutta ja katsoin elokuvia.
Varsinainen idea kirjaan syntyi hetkessä, voisin sanoa silmänräpäyksessä. Näin televisiossa lyhytkasvuisen naisen ratsastavan hevosella ja siinä samassa näin mielessäni tytön ratsastavan renessanssimaisemassa vihreä viitta ja punainen tukka hulmuten. Kyynärän mittainen tyttö seikkailee 1500-luvun Euroopassa. Hänessä yhdistyvät kaikki ne asiat, joita olin oppinut 1500-luvusta.
Tuolla tavalla ei tietenkään kirjoiteta kirjoja nopeaa tahtia. Mutta kirjoittamisessa ei ole tärkeää vain kirjan vaan kirjoittaminen, sillä jokaista kirjaa kirjoittaessaan kasvaa ja kehittyy ihmisenä.
3. Miksi päätit julkaista kirjasi omakustanteena? Tarjositko käsikirjoitustasi ollenkaan kustantamoille, vai oliko alun perin selvää, että haluat kustantaa kirjasi itse?
Aikaisempi kustantajani ilmoitti, ettei se julkaise enää historiallisia nuortenkirjoja. Monet muutkin kustantajat olivat luopuneet kokonaan nuortenkirjojen julkaisemisesta, toiset eivät halunneet jatkaa eri kustantajan sarjaa.
Olin lukenut onneksi omakustantamisesta jo Kanadassa asuessani. Netistä löytyi pitkä luettelo maailmankuuluja kirjoja, jotka on julkaistu aluksi tai kokonaan omakustanteina.
4. Millaisen vastaanoton kirjasi on saanut?
Sitä myydään netissä ja joissakin kirjakaupoissakin. Se on mukana Enemmän kuin tuhat sanaa? Turun linna kirjallisuudessa ja taiteessa -näyttelyssä, joka avautuu pian. Lastenkulttuurilehti Tyyris Tyllerön 4/2013 :n teema on Turun linna kirjallisuudessa, ja minunkin kirjani esitellään. Lisäksi minulta pyydettiin samaan lehteen kirjoitus siitä, miten olen tehnyt tutkimustyötä kirjaani varten ja miksi innostuin tähän aiheeseen ja aikakauteen.
5. Miten markkinoit kirjaasi?
Olemalla mukana kirjamessuilla ja kirjoittamalla blogeihini. Olen mukana myös Facebookissa. Ajatukseni ovat aika paljon jo seuraavassa kirjassani, jota kirjoitan, nyt täysin uudesta aikakaudesta ja ilman stressiä siitä, saanko uudelle kirjalleni kustantajan.
Rovinssil-lehden teemana oli kirjoittaminen ja kirjan julkaisu. Yhdellä klikkauksella viittaa omakustantamisen helpottumiseen. Kirjailijaksi valmentautumisesta kertoo artikkeli Suomen Maakuntakirjailijat Ry:n ja Skripta Kirjoittajaopiston Elämä tarinaksi -kirjoittajavalmennuksesta.
Rovinssi on Suomen maakuntakirjailijat Ry:n lehti.