Sivut

sunnuntai 27. lokakuuta 2019

DNA-sukulaisia. Punatukkainen Helena Elisabet I:n hovineitona


Ruotsalaisen valtaneuvoksen tytär Helena Snakenborg, paremmin tunnettu nimellä Northhamptonin herttuatar (isompi kuva)

Kun nuori Juhana herttua meni Englannin hoviin kosimaan vasta kuningattareksi tullutta nuorta Elisabetia puolisoksi veljelleen kruunuprinssi Erikille, hänellä oli mukanaan iso seurue. Myös Juhanan sisar prinsessa Cecilia Wasa hovinaisineen oli mukana. 


IMG_6537


Sen aikakauden tavan mukaan kosijat toivat mukanaan maalauksen mahdollisesta sulhasesta. Erikistä oli maalattu upea muotokuva, joka Juhanalla oli mukanaan. Matti Amnellin kuvitusta kirjaani.

Cecilian kaunis punatukkainen hovineito Helena sai heti ihailijoita, ja kuningatar Elisabet I otti hänet siipiensä suojaan omaksi hovinaisekseen. Siitä tuli Helenalle kohtalo. 

Hän avioitui ensin iäkkään Northamptonin herttuan kanssa ja leskeksi jäätyään Langfordin jaarlin kanssa ja synnytti yhteensä yhdeksän lasta. Hän ei osallistunut hovin vehkeilyihin, vaan keskittyi omaan perheeseensä sekä kuningattaren hovirouvan tehtäviin ja oli arvostettu aatelisnainen. Hän oli kirjeenvaihdossa ruotsalaisten sukulaistensa kanssa.

Kuvaan Elisabetin hovia ensimmäisessä Lucia Olavintytär -kirjassani Kyynärän mittainen tyttö (2004 Lasten Keskus). 


Ingeborg Siggesdotter Sparre  (1490-1549) on GENIssä 14. isotätini, ja Helena (k.1639) hänen tyttärensä jälkeläinen (great granddaughter).

https://sv.wikipedia.org/wiki/Helena_Snakenborg
englanniksi laajempi https://en.wikipedia.org/wiki/Helena,_Marchioness_of_Northampton

tiistai 22. lokakuuta 2019

Mittanauha mukana Tallinnassa

Tallinn

Kun aloin suunnitella kirjaa Tallinnasta Lucia Olavintytär -sarjaani. kävin mieheni kanssa usein Tallinnassa. Olin käynyt Virossa ensi kerran vasta vuonna 1991, silloin myös Viljandissa, josta mieheni oli kuullut lapsena virsulaulun.

Ihastuin Tallinnnaan ja kymmene vuotta myöhemmin aloin kirjoittaa siitä. Tallinnan matkoilla kävimme muiden muassa tässä talossa, jossa toimi ravintola. Meillä oli mukana mittanauha, ja mittasimme ruokasalin mitat, entisen takan pohjan mitat ym. Minun piti selvittää itselleni, millainen oli keskiajan Tallinnan.

Tallinn street view,  illustration 2006

Tämä talo pääsi mukaan valmiiseen kirjaan vain kuvituksessa, jonka poikani Matti Amnell (Jr) teki.

Lue Taloa etsimässä Tallinnassa.

sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Mieheni esi-isä tuli Stade-nimisestä hansakaupungista


Erään saksalaisen kauppiaan muotokuva 1500-luvulta [Jacob van Utrecht (1506-1524) Kauppias Mathias Mulich (1470-1529)



Yli 1000 vuotta vanha Stade sijaitsee Hampurin ja Bremerhavenin välillä Saksan luoteisosassa. Siellä oli asukkaita jo 100 e.Kr  Viikingit hävittivät sen 900-luvulla. 1000-vuotisen kaupungin kunniaksi painettu postimerkki. Kaikki kuvat Wikipedia. Public Domain


Keskiaikainen purjelaiva lähestymässä kaupunkia.  Illustration aus der Sachsenchronik von 1492





Tällainen oli Stade, kun mieheni 11. esi-isä (great grandfather) Johan (Johannis) Lackamannus (1515-19.12.1574) muutti sieltä Ruotsiin. Hän oli varmaankin myös hansakauppias. Hän kuoli Tukholmassa.
Kuvassa Stade vuonna 1574.
GENI kertoo: "Ennen aktiivisia kauppiasvuosia hän oli ollut Räävelissä raatimies Georg Honerjeggerin oppipoikana ja kauppapalvelijana. Vuosina 1552-1554 hänet tapaa kaupungin mustapääveljeskunnan jäsenenä. Paitsi Suomessa Hans Lackman kävi kauppaa mm. Narvassa-" 
Stade 1572  public Georg Braun; Frans Hogenberg - Georg Braun; Frans Hogenberg: Civitates Orbis Terrarum, Band 1, 1572


Staden kaupungin vaakuna

Johanneksen poika Thomas Johannis Lackman syntyi 1550. Hänestä tuli pappi ja Kuopion seurakunnan kolmas kirkkoherra. Hän on mieheni 10 esi-isä (great grandfather)

1659 kolmasosa kaupungista tuhoutui tulipalossa. Ulkomuseossa voi nähdä mm. tämän vanhan talon.
Explore the Hanseatic City Stade-
https://www.hanse.org/en/hanseatic-cities/stade/



lue lisää Wikipediasta ja näe vielä muitakin kuvia.