Sivut

tiistai 25. tammikuuta 2011

Palvelija oli arvostettu


Kuva: Berlin Gemäldegalerie
1500-luvulla ajateltiin, että palvelijana opittiin paljon hyödyllisiä taitoja omaa kotia varten ja saatiin taloudellista turvallisuutta. Ylhäisillä ja varakkailla ihmisillä oli palvelijoina hyvin koulutettuja ihmisiä, myös sukulaisia. Myöskin vaatimattomista oloista tulleita palvelijoita arvostettiin. Palvelijoita kohdeltiin vielä 1600-luvullakin kuin oman perheen jäseniä. He asuivat samoissa huoneissa kuin isäntäväki.
Vasta 1700- ja 1800-luvuilla palvelijoiden kohtelu muuttui, ja heitä alettiin pitää alempiarvoisina kuin omaa perhettä. Alison Sim: The Tudor Housewife. The History Press 2010 (1996) Näyttää olevan jo viides painos.

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Lidingö

Vävyni suku on kotoisin Lidingöstä. Vaakunasta näkyy, että sieltä on lähdetty liikkeelle, luotu yhteyksiä muualle maailmaan ja saatu vaikutteita muista kulttuureista.

lauantai 15. tammikuuta 2011

Wittenberg-pahvilutherit


Wittenberg-pahvilutherit
Originally uploaded by Anna Amnell

Katujen varsilla saattoi nähdä aitoja pahviluthereita. Martti Luther ja hänen vaimonsa Catharina von Bora.

Wittenberg-oppinut


Wittenberg-oppinut
Originally uploaded by Anna Amnell

Luther-talon opas oli pukeutunut Lutherin ajan tyyliin.
Wittenberg tässä blogissa
  Kuvia Wittenbergin matkalta
Kuvia Luther- talosta (viralliset Luther-talo sivut)
Paula Eskola kertoo Erfurtista, joka oli Lutherin pitkäaikainen kotikaupunki.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Oma haarukka mukaan


medieval fork
Originally uploaded by Anna Amnell

Jos nyt olisi 1500-luku ja olisin menossa juhliin Turun linnaan, ottaisin mukaan tämän haarukan. Ostin sen käydessäni viimeksi Turun linnassa. Katariina Jagellonican tiedetään tuoneen haarukoita mukanaan Turkuun, kun hän muutti sinne mentyään naimisiin Juhana-herttuan kanssa vuonna 1562.

Kuvassa on kuitenkin Elisabet I. Olen leikannut kuvan jostakin lehtimainoksesta. Elisabet oli Juhanalle tuttu, sillä Juhana kävi vuonna 1559 Lontoossa kosimassa Elisabetia veljelleen Eerikille vaimoksi.

Turun linnassa juhlitaan tänä viikonloppuna Ritaripäiviä.


Turku Castle

Ruokapöytä Turun linnassa 1500-luvulla
Keskiaika, 1500, renessanssikuviani

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Tere tulemast!


Medieval meal in Old Tallinn in 2009
Originally uploaded by Anna Amnell

Medieval meal in Old Tallinn in 2009. Photo: Anna Amnell

Kävin ensi kerran Tallinnassa vuonna 1991 juuri siihen aikaan, kun Viro oli vapautumassa pitkästä miehityksestä. Ihastuin kerralla Tallinnaan. Valitettavasti minulla ei ollut siihen aikaan digikameraa, joten silloiset Tallinnan kuvani ovat tiukasti liimattuina paksuissa albumeissa, joita on vaikeaa skannata. Onneksi poikani Matti Amnell on ottanut sitäkin enmmän kuvia Tallinnasta.

Kävin ensimmäisen matkani aikoihin suggestopedisen viron alkeiskurssin, mutta siitä ei ole paljon jäljellä. Tallinnassa puhutaan myös suomea ja englantia, joten siellä tulee niillä toimeen turistina.

Pidän erityisesti Vanhasta Tallinnasta (lue: Keskiajan lumoissa Tallinnassa), jossa on tullut käytyä usein myös tutkimassa taustaa nuortenkirjoilleni, varsinkin kirjaan Pako Tallinnaan. Tutustuminen uudempaan Tallinnaan ja muuhun Viroon on jäänyt vähemmälle. Viljantissa kävin jo ensimmäisellä Viron matkallani, sillä miehelleni oli hänen lohjalainen äitinsä laulanut lastenlaulua "Uhti, uhki uhkeesti virsu marssii Viljantiin", ja hän osasi laulaa sen jo kaksivuotiaana. Mieheni halusi ehdottomasti käydä Viljantissa, jonne järjestyi pieni ryhmämatka. [viroksi: "Uhti, uhti, uhkesti"] (Lapset laulavat tämän nähtävästi suositun virolaisen lastenlaulun.)

Netistä löytyi lyhyt tietoisku viron kieleen. Sieltä löytyy lisää linkkejä.