Sivut

torstai 30. joulukuuta 2010

Lucia Turun linnassa


Turun linnan ritaripäivät:
Lucia istuu Turun linnan ikkunan ääressä ja katselee merelle päin. Viikonloppuna 8. -9- 1.2011 on Turun linnassa Ritaripäivät, ja Lucia Olavintytär -nukke ja 1500-luvun nukketaloni (suuri kuva), portinvartijan mökki, saivat kutsun juhlaan.

On odotettavissa ohjelmaa koko perheelle, historian elävöittämistä: ritareita, hovineitoja, käsityöläisiä, muusikoita. Voi oppia sienivärjäystä ja osallistua työpajoihin.

Turun linna on kansallinen ylpeydenaihe, aito keskiajan linna, joka sai renessanssisävyn, kun Juhana-herttua meni naimisiin vuonna 1562 ja perusti vaimonsa Katariina Jagellonican kanssa renessanssihovin Turun linnaan.


Turku Castle
Renessanssipöytäkattaus Turun linnasta



Lucia Olavintytär -nukke ja tornitalo, johon Lucia vietiin kidnappauksen jälkeen. (Katso kuvasarja talon valmistamisesta:)

Kaikki keskiaika- ja renessanssikuvani: Turun linna ym

lauantai 25. joulukuuta 2010

Wittenberg: pahvilutherit


1500-luvun alkupuolen Wittenbergin kuuluisimmat asukkaat olivat Martti Luther ja hänen vaimonsa Katharina von Bora. Kuvasin pahvilutherit Wittenbegissä marraskuussa 2010.

torstai 23. joulukuuta 2010

Joyful Christmas!


Joyful Christmas!
Originally uploaded by Anna Amnell

Suomalaiset sanovat: Jouluna Jumala syntyi, pyhä poika pakkasella. Inuit-taiteessa Jeesus-lapsi syntyy iglussa. Etelän taiteilija kuvaa pikku-Jeesuksen ja hänen äitinsä renessanssihuoneeseen. Taustalla on kaunis maisema, huoneessa on koristeellinen kaakelilattia - muistuttaa tilkkutäkkikuviota - ja äidin vieressä on kirja, jota hän on lukenut.
Maalaus on kuvattu Berliinin matkalla Gemäldegalerissa. Jouluiloa jokaiseen tupaan!

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Hyvää joulua ja onnea vuodelle 2011

Joulu

Matti Amnellin kuvitusta kirjaan Anna Amnell: Pako Tallinnaan (2006 Lasten Keskus).
Muutin värin ja tein muut lisäykset picnicillä. Lucia Olavintyttären ja Margareta Martintyttären kuvaa reunustavat piikkipaatsaman eli hollyn oksat.
Posted by Picasa

Medieval Christmas songs

Heinillä härkien kaukalon keskiaikaisella soittimella kampiliiralla soitettuna

Keskiaikaisia joululauluja (1400)

Aboa Vetus: keskiajan koti


Aboa Vetus
Originally uploaded by Anna Amnell

Nukkekoti, jolla saa leikkiä. Ks. www.aboavetusarsnova.fi

lauantai 18. joulukuuta 2010

Turun tuomiokirkko


Turun tuomiokirkko
Originally uploaded by Anna Amnell

Suomen keskiaika
http://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_tuomiokirkko

Turun joulumarkkinat - kuin keskiajalla


Christmas market in Turku, Finland
Originally uploaded by Anna Amnell

Tänään oli hyvin kylmä päivä. Joulumarkkinoilla myyvillä oli paljon vaatetta päällä. Monet olivat pukeutuneet keskiajan tyyliin.

Christmas market in Turku, Finland

torstai 16. joulukuuta 2010

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Tanssivan lohikäärmen majatalo

 
I found a beautiful Tudor Inn!
Seuraa mFlickrissä tämän 1:12 Tudor-tyylisen miniatyyrimajatalon rakentamista. (Valitse slide show)
Täällä ovat kuvat  oman keskiaikaisen tornitaloni syntymisestä. (My Gate House Project)

tiistai 14. joulukuuta 2010

Kirjan kirjoittaminen kuin palapelin kokoamista

The Fens


Englannin vanha Suomaa. Matti Amnellin kuvitusta kirjaani Kyynärän mittainen tyttö (2004)
Näin vuonna 1995 maaliskuussa The Times -lehdessä valokuvan soutajista joella, veneen, suolta vaikuttavan alueen, korkean ruohiston ja taustalla keskiaikaisen katedraalin.  Leikkasin kuvan lehdestä ja kiinnitin sen seinälle. Kirjoitin - tai ainakin mietin jo - kirjaa lyhytkasvuisesta tytöstä, joka joutuu seikkailluihin. Näin mielessäni soutuveneen, jossa häntä kuljetetaan Suomaalla.

Aloin lukea kaiken minkä löysin tästä alueesta, sen eläimistä, sen kasveista, sen historiasta  ja siitä ihmeellisestä asiasta, että alueella olevan Ouse-joen reitti vaihteli, sillä sen deltalla oli jatkuvia tulvia. Mistä satamasta mentiin Ouse-jokea myöten Suomaalle vuonna 1559?  Sitten löysin matkaoppaan, jonka sisareni poika oli ostanut lukioaikanaan Cambridgessä kielikursseilla ollessaan ja jättänyt kirjahyllyymme. Siitä löytyi täsmällinen tieto, ja reitti selvisi: King's Lynn ja Ouse-joki.

Olin jo kirjoittamassa tätä kirjaa, kun meillä tuli sattumalta käymään Helsingissä vierailulla ollut englantilainen kirkonmies. Selvisi, että hän asui The Fens -alueella, purjehti Ouse-joella, josta kirjoitin, ja oli alueella sijaitsevan keskiaikaisen Elyn katedraalin kunniakaniikki. Hän kertoi paljon tuosta alueesta ja joesta, josta kirjoitin. Näin syntyivät kirjaani luvut Englannin vanhasta Suomaasta. Poikani piirsi kirjaan kuvan, joka on suurin piirtein samasta kohdasta kuin The Times-lehden kuva.

Tämä seutu on vaikuttanut muun muassa Narnia-kirjoihin. CS Lewis asui Cambridgessä, vanhan Suoalueen reunassa, ja  on luonut Narnia-kirjoihinsa suolla elävän henkilön Puddleglumin. Tämä hahmo perustuu vanhaan sanontaan, että Suomaalla asuvilla on räpylät varpaiden välissä.

Tämä seutu tulee esille myös Elisabet I -elokuvissa, sillä eräs hänen aikansa kapinallisista, Norfolkin herttua, oli sieltä kotosiin. Samalta seudulta marssivat Elisabetin isän aikana katoliset kansanjoukot, jotka vastustivat luostarien lakkauttamista. Aiheesta on loistava historiallinen romaani, jota ei tunneta Suomessa ( HFM Prescott: The Man on a Donkey).

Oli luonnollista, että juuri tältä seudulta kotoisin oleva mies, kirjani Janus, suunnitteli tihutöitä Elisabetin pään menoksi. Luciasta oli määrä tulla yksi väline Elisabetin poistamiseksi valtaistuimelta. Salaliittolaisten suunnitelma meni sekaisin, kun nuori Juhana-herttua tuli Lontooseen kosimaan Elisabetia veljelleen ja saapui hoviin, jonne Luciakin oli päätynyt. Ihmeellinen vuosi 1559, jolloin suomalaisten ja englantilaisten historia kohtaa toisensa.. Se sopi kirjaani täydellisesti.

Suuri osa kirjasta syntyi alitajunnasta kaikkien aikaisempien ehkä jo tietoisesta muistista haihtuneiden ainesten perusteella ja osa huolellisella suunnittelulla. Tarvittiin myös lukuisia puhelinsoittoja, muun muassa englantilaiselle rannikkovartijalle, jolta sain tietoja nousuvedestä Ouse-joella. Suomalainen suotutkija tarkisti lopuksi nuo luvut.

Vanha Suomaa, the Fens oli ennen laaja suoalue, mutta se on ojitettu ja kuivattu. Seudulla on edelleen jäljellä alueita, joissa on paljon lintuja ja erikoisia kasveja.

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Talvella 1595


Lucas van Valckenborch: Der Winter 1595 (part of a larger painting)
Originally uploaded by Anna Amnell

Lucas van Valckenborch: Der Winter 1595 (part of a larger painting) Gemäldegaleria, Berlin (osa laajasta maalauksesta)

Ihastuin kovasti tähän talvimaalaukseen, jonka näin vanhojen maalausten museossa Berliinissä.

tiistai 7. joulukuuta 2010

Kousa


Kousassa on vuosiluku 1542 ja latinaksi teksti "Juokaa tästä, kun päivä on palavimmillansa." 1. Samuel 11. Kansallismuseo. (Björkö)

Luuluistimet

Keskiaikana luistimet tehtiin yleensä eläinten luista. Kansallismuseon kokoelmat.

sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Virtuaalipaperinukke


Nämä pienet nuket kuuluvat ranskalaiseen lelusarjaan. Ostin ne Turusta Aboa Vetuksen myymälästä.

Mutta tämän virtuaalipaperinuken voit pukea 1500-luvun englantilaiseen hoviasuun ja siitä näet 1500-luvun tytön ja naisen vaatetuksen pääkohdat. Cecily -virtuaalipaperinukke.

Renessanssin ajan vaatteet


renessanssi-vaatteet
Originally uploaded by Anna Amnell

olivat hyvin kauniita.Se oli eräs loisteliaimmista kausista.

Vihannekset, juurekset ja hedelmät keskiajalla

Keski- ja Etelä-Euroopassa oli keskiajallakin saatavilla monenlaisia vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Torikauppias. Gemäldegalerie, Berliini (Kaikki tämän blogin Gemäldegalerie-kuvat ovat omia, siellä saa valokuvata ilman salamaa.)

maanantai 29. marraskuuta 2010

Neulehattu kuin keskiajalta


neulehattu
Originally uploaded by Anna Amnell

Virolainen neulehattu, joka muistuttaa keskiaikaista häntähattua. En ole tullut koskaan ajatelleeksi, neuloivatko keskiajan tai renessanssin ihniset koisteneuleita - täytyy tarkistaa - mutta koruompeleita he tekivät.

Keskiaikainen piirros: neulova Neitsyt Maria
Neulonnan historiaa

perjantai 26. marraskuuta 2010

Kuin keskiajalla -näyteikkuna


country style
Originally uploaded by Anna Amnell

Kirjakaupan näyteikkunassa on olkilyhde, talviset linnut ja siili nukkumassa tallin nurkassa. Kodikasta.

torstai 25. marraskuuta 2010

Lucas Cranach House, Wittenberg 2


Lucas Cranach House, Wittenberg 2
Originally uploaded by Anna Amnell

Kapeita ja korkeita taloja Wittenbergin torin varrella. Kaupungin virallinen nimi on Lutherstadt Wittenberg. Lower picture: Cranach's house, other side of the market place. See all the pictures of Lucas Cranach's houses in Wittenberg.

Lutherstadt Wittenberg, Lucas Cranach's House

maanantai 22. marraskuuta 2010

Joulukoristeita museosta


Xmas decorations
Originally uploaded by Anna Amnell

Museosta ostetut Turun linna ja keskiaikainen kirkko -pipakakkumuotit ovat erinomaisia joulukoristeita.

Riikinkukko



Muinaisista ajoista asti ihmiset ovat olleet haltioissaan riikinkukoista. Ne lienevät ainoita eläimiä, jotka tajuavat kauneutensa. Ne viihtyvät ihmisten seurassa ja nauttivat siitä, kun ihmiset ihailevat niitä.

Viime keväänä olin Dubrovnikin lähellä sijaitsevalla Lockrum-saarella, jossa on paljon riikinkukkoja. Niistä tuli eräs kolmen viikon matkani kohokohdista.

Näiden kauniiden lintujen sulkia käytettiin keskiaikana koristeina ritarin varusteissa. Riikinkukosta on paljon tarinoita eri kultuurien kirjoituksissa.

Tämä kaunis riikinkukko on joulukoristeena berliiniläisessä KaDeWe -tavaratalossa, jonka alakertaan on rakennettu "luminen" puisto.
Keskiaika ei ollut pimeää ja synkkää, sillä siihen kuuluivat myös luonnon suomat värit ja kauneus.

lauantai 20. marraskuuta 2010

Renessanssin nainen - kampaus

Gemäldegalerie, Berlin
Photo: Anna Amnell
Kuvattu berliiniläisessä taidemuseossa, Gemäldegaleriessa, jossa on eräs maailman suurimmista kokoelmista maalauksia keskiajasta alkaen. Valtionmuseoissa kuvaaminen on Saksassa sallittua.
Katso myös oikean sivupalkin historialinkit. Niissä monia pukuhistoriasivuja, joissa myös hiukset, kampaus.
ja vaatteet/ and the dress

Lisää uskomatttoman kauniita kampauksia. Tarvitaan hiusneuloja, helmiä, harsoa, hiusverkko jne



torstai 18. marraskuuta 2010

Latina ei ole kuollut kieli


102 Riehmers Hofgarten
Originally uploaded by Anna Amnell

Talo toivottaa tervetulleeksi. Riehmers Hofgarten, Mehringham, Berlin

Fredrik Viisaan hovimaalari


291 courtyard
Originally uploaded by Anna Amnell

Lucas Cranach pihallaan. Katsoin pari päivää sitten Luther-elokuvan, jossa Peter Ustinov näytteli loistavasti Fredrik Viisasta. Lucas Crnach näkyi myös hovissa.

Katso kuvia Cranach-kohteista Wittenburgissa.
Berliinissä voi nähdä paljon Cranachin maalauksia.

Lucas Cranachin kaivo


283
Originally uploaded by Anna Amnell

Wittenberg. Vettä riittää vieläkin. Lucas Cranach's houses (my photos in Flickr)

maanantai 15. marraskuuta 2010

Parturissa


Renessanssiaikaisen kuvan mukaan tehty lasimaalaus Berliinissä.
Posted by Picasa

lauantai 6. marraskuuta 2010

Ruttolääkärin naamio



Ruttoon sairastuneita hoitava lääkäri käytti naamaria. En ole nähnyt tällaista naamaria aikaisemmin muualla kuin kuvissa. Tämän valokuvan otin Berliinissä Saksan historiallisessa museossa. Kuvaaminen oli vaikeaa, ja naamarin yläpuolelle muodostui lampusta "pyhimyskehä", jonka voimme antaa entisajan rohkeille lääkäreille. (Sain korjattua kuvaa.)
(1058 views)

tiistai 26. lokakuuta 2010

Wittenberg ennen ja nyt 1


Hamlet opiskeli Wittenbergissä. Siellä opiskelivat myös Mikael Agricola ja monet  muut suomalaiset pojat 1500-luvulla.

Sota tuhosi suuren osan Saksan kauniista keskiaikaisista kaupungeista, mutta Wittenberg säästyi. Liittoutuneet päättivät, että Lutherin (1483-1546) kaupunkia ei saa hävittää. Olihan Luther paitsi uskonpuhdistaja myös merkittävä kirjailija ja kääntäjä kuten  Mikael Agricolakin.

Olen menossa Berliiniin kahdeksi viikoksi marraskuun alussa ja teen ainakin yhden matkan Wittenbergiin. Haluan nähdä 1500-luvun taloja ja maalauksia. Keskityn Wittenbergissä (ja Berliinin museoissa) sellaisiin kohteisiin, joita voin  käyttää kirjoittaessani historiallista lasten- ja nuortenkirjaa, kolmatta osaa Lucia Olavintyttären eli Kyynärän mittaisen tytön seikkailuihin.  Kirjan ajankohta on 1562-1563, joten Lutheria ei Wittenbergissä enää näy, mutta talo on tallella, ja on edelleen vuonna 2010. Aion kurkistella myös keittiöön, jos siitä on jotain jäljellä.

Wittenberg sijaitsee sadan kilometrin päässä Berliinistä, joten sinne voi tehdä päivämatkan ja tutustua 1500-lukuun. Toivon, että löydän muitakin kohteita samasta aikakaudesta.

Hakusanalla 'Berliini ' ,'Wittenberg', 'Saksan matka' löytyvät Saksan matkalla tehdyt kuvat ja kirjoitukset.
Kuvia Luther -talosta virallisilta sivuilta - Valokuvaaminen oli kiellettyä talon sisällä.

lauantai 16. lokakuuta 2010

Gamla Stan and The Royal Palace, Stockholm


Gamla Stan and The Royal Palace, Stockholm
Originally uploaded by Brin d'Acier

Tukholman Vanhaa kaupunkia. Luonnoksen on tehnyt Lucia Olavintytär -kirjojen kuvittaja Matti Amnell.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Ihmetteletkö sitä, että Lucia osaa ratsastaa?

Kuva ratsastavasta tytöstä: Dover
Ihmetteletkö sitä, että kyynärän mittainen Lucia ratsastaa? Hänelle on ainakin yksi esikuva. Samanpituinen Jeffrey Hudson, joka eli 1600-luvun alkupuolella. Hän oli riistanvartijan poika, joka adoptoitiin ensin aatelisperheeseen ja sitten Englannin kuningasperheeseen ja aateloitiin Sir Jeffrey Hudsoniksi. Hän oli erinomainen ratsastaja, seikkaiilija, joka joutui merirosvojen vangiksi viedessään kuningattaren jalokivia talteen Ranskaan ja myös saraseenien vangiksi. Englanninkielisessä Wikipediassa ja monissa muissa paikoissa netissä kerrotaan Sir Jeffrey Hudsonin jännittävästä elämästä. Lisätietoja voi löytää kirjoista.

Anthonis van Dyckin maalaus kuningattaresta ja hänen pienikokoisesta mutta urhoollisesta Jeffreystään.
Myös monet nykyajan lyhytkasvuisista ihmisistä ovat tunnettuja hyvästä kunnostaan ja esiintyvät esimerkiksi elokuvissa. Heitä toimii tietenkin monilla muillakin aloilla - lääkäreinä, tutkijoina, taiteilijoina, perheenäiteinä, opettajina jne.

tiistai 5. lokakuuta 2010

Reetta ja linnan vangit

Nuortenkirjailija Kirsti Ellilä on kirjoittanut seikkailukirjan Turun linnasta: Reetta ja linnan vangit. Lue, mitä kirjailija itse kertoo tästä kirjasta eli mitä tapahtuu Kreetalle. Tiedäthän, että voit pyytää paikkakuntasi kirjastoa tilaamaan sen, jolloin saat lukea sen ja samoin saavat lukea ystäväsi ja muut paikkakuntasi koululaiset.

torstai 30. syyskuuta 2010

Pyhä Yrjänä ja lohikäärme


Pyhä Yrjänä
Originally uploaded by Anna Amnell

Myös itäisen naapurimaamme vaakunassa on Pyhä Yrjänä, joka tappaa lohikäärmeen. Pyhä Yrjänä -vaakuna on Moskovan vaakuna, joka on asetettu kaksipäisen kotkan rintaan.

 Klikkaa hakusanoja 'Pyhä Yrjänä', jotta ne näet muutkin Pyhän Yrjänän kuvat tässä blogissa. Huomasin keväällä Kroatian, Slovenian ja Serbian matkallani, että Pyhä Yrjänä on erittäin suosittu pyhimys. Keskiajalla hänen uskottiin suojelevan rutolta, joka oli hirvittävä sairaus.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Keskiajan nainen kirjoittaa

Christine de Pizan kirjoittaa pöytänsä ääressä.
Christine de Pisan (1364-1430) oli saanut hyvä koulutuksen ja jäätyään leskeksi hän elätti lapsensa ja itsensä kirjoittamisella.

Jos ihmettelet Lucia Olavintyttären hyvää kielitaitoa, muista että keskiajallakin oli oppineita naisia. Heidän isänsä oli järjestänyt myös tyttärilleen mahdollisuuden oppia.

Kirjoitan juuri jatko-osaa Lucia Olavintyttären seikkailuihin:

"Lucia otti tuvan avotakasta tulen päreeseen, meni allapäin omaan huoneeseensa ja sytytti päreellä työpulpettinsa päällä olevan kynttilän.
--

Hän oli kiintynyt tähän pieneen kamariinsa, jonka isä, pikkuveli Hannu ja naapurin väki olivat rakentaneet hänelle juhlatuvan kylkeen. Lucia avasi ikkunaluukun, ja ulkoa tulvi valoa pienenpienten värillisten lasiruutujen läpi. Toisina päivinä talvinen valo oli niin kirkasta, että se heijastui vastapäisen seinän hirsiin ja lattialla olevaan ryijyyn.

Tänne hän sai tulla lukemaan ja piirtämään aina kun halusi. Useimmiten hän väritti nykyään kuvia, joita hänen isänsä oli piirtänyt kopioimaansa käsikirjoitukseen. Lucia sekoitti värejä ja alkoi värittää koristeellisia isokokoisia alkukirjaimia, kiemuroita, outoja eläimiä ja kukkia, korkeita vuoria, linnoja ja musikantteja huiluineen ja luuttuineen.

--Ajatuksissaan Lucia eli kuvien ja laulujen maailmassa, kaukaisissa maissa, joista oli kuullut monia tarinoita.

Lucian toisessa maailmassa oli hehkuvan värisiä kukkia, suihkulähteitä, valkotornisia linnoja, peuroja, jotka kumartuivat juomaan purosta raikasta vettä, punapurjeisiä laivoja, jotka purjehtivat maailman toiselle laidalle, trubaduureja, talonpoikia jotka lauloivat kyntäessään maata, hyvälle tuoksuvia hedelmiä, satakielen laulua, riikinkukkoja, jotka laahasivat värikästä pyrstöään ja levittivät ne joskus hänen ilokseen laajaksi viuhkaksi ja jopa nousivat lentoon.

--Siellä oli musiikkia, jonka tahdissa neidot ja ritarit tanssivat piirissä vihreällä nurmella. Lucia värisi eläessään ajatuksissaan toista elämää."
(Ote tekeillä olevasta jatko-osasta kirjoihin Kyynärän mittainen tyttö ja Pako Tallinnaan. Kirja ilmestyi vuonna 2013 nimellä "Lucia ja Luka". Teksti on hiukan muuttunut lopullisessa versiossa.)

maanantai 13. syyskuuta 2010

Aiheenmukaisia kansioita

Kansiot voivat olla näin kauniita. Säilytän näissä Lucia Olavintytär -kirjojen aikana tulleita haastatteluja, kirja-arvosteluja, valokuvia ym. Nykyään Internet alkaa korvata kansiot. Voi pitää vaikkapa yksityisiä blogeja ja tallentaa samalla ulkoiseen muistiin, joten ei tule pölyä eikävie tilaa.

perjantai 10. syyskuuta 2010

Turun linna 1500-luvulla


Turku 007
Originally uploaded by Anna Amnell

Turun linnaa on parasta katsella lännestä päin, jos haluaa tietää, millaiselta se näytti 1500-luvun puolivälissä. Kuvittele, että meri on lähellä linnaa. Toisella puolella eli idän puolella ei ollut vielä esilinnaa eikä pyöreää tornia. Pyöreää tornia alettiin rakentaa vasta 1568.

Turun linna Juhana-herttuan aikana.:

maanantai 6. syyskuuta 2010

Keskiaika elää Virossa jakkaroissakin

Keskiaika elää Virossa jakkaroissakin. Jakkarat on kuvannut Tuija Lehtinen Lastenkulttuurikeskuksessa Tallinnassa.

sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Ovi historiaan


Tallinn_20100805_011
Originally uploaded by Brin d'Acier

Ovi historiaan aukeaa helposti Tallinnassa. Kuva: Rosanne Lamarre

Keskiaika kiinnostaa turisteja


Tallinn_20100806_123
Originally uploaded by Brin d'Acier

Tallinnaan tullaan kaukaa. Kesäisin on tungosta. Onneksi me suomalaiset asumme niin lähellä, että voimme pistäytyä siellä useita kertoja vuodessa.

Keskiajan kauneus 2


Tallinn_20100806_159
Originally uploaded by Brin d'Acier

Kauneutta löytää kirjojen kuvituksesta. Kuva Tallinnasta.