Sivut

keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Kun vuosi vaihtui maaliskuussa

Vuonna 1582 tapahtui suuri muutos ajan merkitsemisessä. Siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin. Siihen asti oltiin käytetty juliaanista kalenteria (45 jKr - 1582 jKr). Tuona aikana vuosi vaihtui maaliskuun 25. päivänä, ja maaliskuuta sanottiin ensimmäiseksi kuukaudeksi, vaikka vain viimeiset seitsemän päivää maaliskuusta osuivat uudelle vuodelle.

Ongelmia tuli varsinkin siitä, että liikkuvat juhlapyhät, kuten pääsiäinen, tulivat yhä myöhemmin keväällä. Ennen kalenterin vaihtumista oli kerääntynyt jo kymmenen päivän virhe.

Paavi Gregorius määräsi vuonna 1582, että otettiin käyttöön uusi kalenteri, jonka suurin osa länsimaita hyväksyi. Tammikuun ensimmäinen päivä määrättiin uuden vuoden alkamispäiväksi. Lue lisää (engl)

maanantai 29. joulukuuta 2008

Lucia is an ell-sized girl



Kyynärän mittainen tyttö 2004 Lasten Keskus ISBN 951-627-486-2
kirjailijatietoa myös Suomen Nuorisokirjailijat UUSI SIVU.

In Anna Amnell's "novel An Ell-Sized Girl (Kyynärän mittainen tyttö, 2004) the idea of difference is explored from the perspective of a short girl captured and taken to the court of Elizabeth I to live as a court dwarf." Kaisu Rättyä. virtualfinland.fi

"Anna Amnell-- traite pour sa part de la différence dans Kyynärän mittainen tyttö (Haute d’une aune, 2004) en évoquant le destin d’une enfant de petite taille enlevée pour servir de lutin à la cour de la reine Élisabeth Ire."
(Virtual Finland)

In Anna Amnells "Roman Kyynärän mittainen tyttö (Das eine Elle große Mädchen, 2004) wird das Anderssein mit Hilfe des Schicksals eines Mädchens behandelt, das geraubt wird, um als Hofzwerg von Elisabeth I. zu dienen." (Virtual Finland)

"En su novela Una chica de un codo de altura (Kyynärän mittainen tyttö, 2004), Anna Amnell -- trata el tema de las diferencias a través de una narración sobre destino de una adolescente enana que es raptada y llevada a la corte de la reina Isabel I."(Virtual Finland)



Illustration: Matti Amnell
Lucia Olavintytär (Olav's daughter) can sing, play lute and speak and read many languages. She is a true Renaissance girl.

Kyynärän mittainen tyttö:

Vuonna 1559 13-vuotias Lucia Olavintytär asuu kodissaan Hämeen linnan lähellä. Eräänä päivänä, kun Lucia on ratsastamassa, hänet ryöstetään ja viedään huimaan seikkailuun. Se ulottuu Itämerelle, Gotlantiin, Pohjois-Englannin Suomaalle ja Lontooseen. Nuori kuningatar Elisabet ja Suomen herttua Juhana ovat ratkaisevissa sivuosissa.

Lucialla on meripihkan väriset pitkät hiukset, hän osaa laulaa ja soittaa luuttua. Luostarista lähtenyt oppinut isä on opettanut häntä samalla tavalla kuin poikiaankin. Hänen kaltaisensa lyhytkasvuinen ihminen oli 1500-luvulla painonsa arvoinen kultaa. Heitä etsittiin, ostettiin ja myytiin kuninkaallisiin hoveihin.


tiistai 16. joulukuuta 2008

Hae helpommin blogista

Tein joskus energianpuuskassani listan, jossa on lueteltu tämän blogin kirjoitukset vuonna 2007. Siitä löytyy helposti luettavaa, sillä olen laittanut linkin siihen kuukauteen, jona kirjoitus ilmestyi. Näin löydän itsekin paremmin vanhemman kirjoitukseni. Emmeköhän ole tottuneet eniten kirjoihin, ja niissä on sisällysluettelo, hakusanat ja henkilöhakemmisto. Nuo kaksi viimeistähän blogiinkin voi laittaa helposti.

torstai 4. joulukuuta 2008

Suklaa oli kuin huumetta 1500-luvulla

Suklaata käytettiin jo ainakin 1100 eKr Väli-Amerikassa. Muutama vuosi sitten löydettiin nimittäin tuolta ajalta peräisin oleva juhlavan näköinen ruukku, jossa on jäänteitä kaakaokasvista. Kaakao olikin arvostettu juoma, jota käytettiin tärkeissä sukujuhlissa kuten häissä. Kaakao oli tuon ajan ihmisten mielestä jumalten juomaa, ja sen tunsivat muinaiset mayatkin, jotka antoivat sille nimen 'kakaw'.

Suklaata salakuljetettiin 1500-luvulla Amerikasta Venetsiaan. Tämä atsteekkien lempijuomana tunnettu juoma oli tummaa, vahvaa ja kitkerää. Uskottiin, että se saa käyttäjänsä suunnattoman kiihkon valtaan.

Suklaan myyjät ja käyttäjät pelkäsivät ilmituloa aivan kuten nykyajan huumekauppiaat ja huumeiden käyttäjät. Kun suklaata alettiin makeuttaa, se ei enää kiinnostanut ainakaan venetsialaisia.

Tarinamaanantai 54: Suklaa

keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Keskiajalla: katto

DSC00846

Pala olkikattoa kuvattu Zagrebin kaupunginmuseossa. Ihmiskunnan vanhin tapa suojata asumusta lienee ollut sen peittäminen luonnosta löytyvällä materiaalilla, kuivilla oljilla, kaisloilla, kanervilla jne. Wikipedian Thatching -artikkeli ja sen ruotsinkielinen versio kertovat eri kulttuurien käyttämistä kattotyyleistä (esim. Japani).

Sekä Kyynärän mittainen tyttö että Pako Tallinnaan sisältävat kuvia olkikattoisista taloista, jotka kuvittaja Matti Amnell on piirtänyt kunkin ajan ja paikan mukaisiksi.



Virolainen kalastajien talo. Esikuvana ovat olleet Rocca al Maren ulkomuseossa Tallinnassa olevat talot. Kävin kuuntelemassa Espoon työväen opistolla luentosarjan 1500-luvun Espoosta ja luennoitsijan mukaan suomalaisetkin talot olivat samantyylisiä kuin vastaavat talot Ruotsissa ja Virossa, jossa niitä on ollut myöhään.




Englannin vanhan Suomaan lähellä jonkin matkaa Cambridgestä oleva talo, jossa Lucia Olavintytär ja hänen kidnappaajansa yöpyvät. Olkikattoisia taloja on sekä 1500-luvun kuvissa että nyky-Englannissa.

Tämän päivän Englannissa olkikattoinen talo on suosittu sivistyneissä piireissä, sillä siinä on historiaa. Vakuutusyhtiöt eivät pidä olkikatoista, sillä ne syttyvät helposti tuleen. Näin viimeksi hienon olkikattoisen englantilaisen talon Hiltonissa Cambridgen lähellä. Olkikatto näyttää läheltä sekavalta, ja sitä suojataan nykyään reunoilta kanaverkolla tms. Kauemmaksi näky on juhlallinen ja samalla kodikas.

Keskiajalla: kaivo

DSC00842
Kuva: Anna Amnell
Kuvauspaikka: The Zagreb City Museum, hieno museo, jossa saa kuvata ilman salamaa ja jalustaa.

tiistai 2. joulukuuta 2008

Keskiajan ystävän piparkakkutalo

029

Tämä talo on esillä Helsingin Esplanadin varrella olevassa kahvilassa, mutta tällaisen voi kuka hyvänsä keskiajasta kiinnostunut laittaa itselleen. Talon etuosaa voi vielä muokata samaan tyyliin, mitä ovat esimerkiksi Tallinnan viehättävät keskiaikaiset talot tai pienoismalli, joka on esillä Turun Aboa Vetus -näyttelyssä.

Lai 40

Lai 40 Tallinna

Kuvat: Anna Amnell

Keskiaika ja joulukalenterit

Silloin tällöin näkee joulukalentereita, joissa on keskiaikainen kaupunki. Näin Rothenburgia esittävän kuvan erään helsinkiläisen kaupan ikkunassa. Onkohan se juliste vai joulukalenteri?