tiistai 28. tammikuuta 2014

Kaponieeri: Riikaa sieltä ja täältä

Kaponieeri: Riikaa sieltä ja täältä: 1990-luvun lopulla uudelleen rakennetusta Mustapäiden talosta on tullut Riian tunnetuin rakennus. Kuten monet muistanevat, on myös Tallinna...

sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Värikollaasi 163: Keskiajan kauneus

Trogir by Anna Amnell
Trogir, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Trogir, Kroatia
The beauty of medieval Trogir (founded in 3rd century BC): the tower of St. Lawrence's Church, narrow streets and medieval windows.
Kuvia: Croatia, Slovenia, Serbia (paljon!)
200-luvulla j.Kr. perustettu kaupunki
Värikollaasit 163: talvi
Värimalli


tiistai 21. tammikuuta 2014

Kirjaimet: pp. Rappu

stairs in Dubrovnik by Anna Amnell
stairs in Dubrovnik, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Dubrovnik on kaupunki täynnä jyrkkiä rappuja. Rappu rapulta käy monen turistin tie helteellä.
Kun kaupungissa on vielä meri ympärillä ja korkeat kivimuurit, sitä oli helppo puolustaa vihollisten hyökkäyksiä vastaan. Niinpä Dubrovnikin kaupunkivaltio säilytti kauan itsenäisyytensä.
Kirjaimet 37: pp

Paljon kuvia Dubrovnikista krväältä 2010.

perjantai 17. tammikuuta 2014

Aakkoset 07: 'A'

Keskiaikaismallinen piparkakkutalo helsinkiläisen konditorian näyteikkunassa.

Aakkoset 07: 'A'

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Makro 130: 'korea', kaunis'

Renaissance men's fashion by Anna Amnell
Renaissance men's fashion, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Renessanssimuoti oli kaunista, mutta monesti se ylitti kauneuden rajat ja muuttui 'koreaksi', mikä on negatiivinen ilmaus.
Renessanssiaikaa kuvaavat elokuvat ovat monesti täynnä pukuloistoa, joka vaihtelee silmiähivelevästä tyylikkyydestä mauttomuuteen.  Suosittu aikakausi elokuvissa. (Ks. esim. Elizabet Kultainen aika-blogikirjoitukseni)
Eräs historioitsija oli sitä mieltä, että siihen aikaan ei paljon muuta ostettavaa, siksi mies saattoi kantaa koko omaisuutensa päällään: hovipuku oli täynnä helmiä ja jalokiviä.

Makro 130: 'korea, kaunis'

Renaissance men's fashion was handsome, but often extravagant: too much of everything.


sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Värikollaasi 161: keskiajan maailman värit

medieval-woman by Anna Amnell
medieval-woman, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Yläkuva: Nordiska Museet,talonpoikaiskoti (1600-luku), keskellä virolainen keskiaika-asu, tulppaani ja vuorikristallisormus (Prahan keskiaika).
En ole varma siitä, oliko keskiajalla tuon värisiä tulppaaneja, mutta vuorikristalli on samaa väriä vaaleampana..
Värikollaasi 161
värimalli

:


keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Makro 129: 'haarukka'

medieval fork by Anna Amnell
medieval fork, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Olen ostanut tämän haarukan Turun linnan museokaupasta. Taustalla Elisabet I, joka oli Juhanalle tuttu, sillä Juhana oli nuoren Elisabet-kuningattaren hovissa monta kuukautta. Hänet oli lähetetty kosimaan Elisabetia Eerik-veljelle vaimoksi. Ei onnistunut, ja siinä oli yksi syy lisää veljesten huonoihin väleihin.

Kun Juhana sai oikean prinsessan Katariina Jagellonican vaimokseen, tämä toi haarukat Turun linnaan:


"Kummastusta herättivät kuitenkin eniten uudet ruokailuvälineet, pelottavan näköiset kaksipiikkiset haarukat, joita piti käyttää aterioidessa. Muuan kömpelö porvarisrouva oli jo pistänyt haarukalla reiän kitalakeensa ja vuoti verta. Oli viisaampaa syödä sormin.
--
– Linnassa syödään kultalusikoilla, kertoi Vehnäpää kuulleensa.
– Vain herttuatar, väitti Valpuri.
– No, ainakin hopeisilla talikoilla, jatkoi Vehnäpää.
Hannu alkoi tirskua. – Ai, muka sellaisilla talikoilla, joilla nostellaan lehmien lantaa?

– Oletkos hiljaa, poika, Valpuri moitti. – Minä kuulin torilla, että ne kaksipiikkiset haarukat ovat samannäköisiä kuin paholaisen hiilihanko Hattulan kirkon seinällä. Mihinkä on maailma menossa? Ei semmoisia kapistuksia ollut ennen edes kuninkaan pöydässä, sanoi Valpuri päätään pudistaen. – Se oli tietenkin ennen vanhaan, kun olin keittiöpiikana Tukholman kuninkaanlinnassa."
Anna Amnell: Lucia ja Luka, 2013.

Kurkista kirjan sisälle 

Makro 129: 'haarukka'


maanantai 6. tammikuuta 2014

Lucia and Luka


Anna Amnell: Lucia and Luka.  [written in Finnish, Lucia ja Luka],  2013 Books on Demand

Lucia and Luka [Lucia ja Luka. Kyynärän mittainen tyttö ja poika]
Helsinki, Finland. Historical novel for young readers, 8-12 years old. Written in Finnish. B/W illustration by Matti Amnell.
(Lucia Olavintytär 3.)
2013 120 pages


ISBN 978-952-498-842-1

Cover: Jan van Hemessen: Die Goldwägerin
bpk/Gemäldegalerie, SMB/Jörg P. Anders
Author's picture: Turun Tietokuva
Illustration: Matti Amnell (Jr.)
Order from
Books on Demand (BoD)  ja muut nettikaupat
Price:  19 90 *tax included


Themes: the 16th century, 1562-1563,  Turku, Wittenberg, Prince John of Finland, Catharina Jagellonica, renaissance court in Turku, Finland,  growth hormone deficiency, Erik XIVof Sweden, Ivan the Terrible, Lucia Olavsdaughter, Luka of Dalmatia, frienship, romantic love-


Ell-sized Lucia and her 13 years old brother Hannu move to Turku. Their father believes that a golden happy time begins, because Prince John of Finland has married a rich Polish princess Catharina Jagellonica in 1562.  Father wants Lucia to be accepted as a lutist and singer at Prince John’s court and Hannu to become a page.

Foreign wise men and musicians arrive  at Turku, among them Luka Dalmatian, 19 year old short-statured  son of a rich Venetian merchant.

Hannu reveals a plot to kidnap Princess Catharina and his sister Lucia and take them to Ivan the Terrible’s court in Moscow. When Prince John’s brother King Erik of Sweden attacks Turku Lucia and Hannu flee with their parents to Wittenberg where their brother Erasmus is already studying.

From a review:

”Anna Amnell tells us about her journey as a writer of children’s books  from Italian renaissance to Turku castle through three books. Her heroine is Lucia, short in stature, who comes to the court  of Duke John and Catherine Jagellon in Turku, in the middle  of the 16th century. The background of the plot is a vast non-fiction part which deals with genetics and disturbances in growth, among other things. Besides Turku, Tallinn is also a scene of Amnell’s books, and the various ways of social behaviour are described, too.”  Vuokko Jokinen: Summary. -  Tyyris Tyllerö [Humpty Dumpty], a  journal of
children´s  culture, editor Kari Vaijärvi.  4/2013,  a special Turku edition, Ismo Loivamaa, editor. 

Lucia is En Ell-sized Girl (a short info in French, German, and Spanish)


lauantai 4. tammikuuta 2014

Aakkoset 5: W

viirit-a by Anna Amnell
viirit-a, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Tukholman keskiaikaisen museon ulkopuolella kesällä 2010 riippunut viiri ja sen peilikuva muodostamassa kirjaimen w. One of the flags outside Stockholms medeltidsmuseum and its mirror image arranged to form letter 'W'
aakkoset 05: W

torstai 2. tammikuuta 2014

Lucia ja Luka mukana Tyyris Tyllerön Turku-numerossa



Tyyris Tyllerö 4/2013 Päätoimittaja Kari Vaijärvi.  Taitto ja ulkoasu Pirre Vaijärvi. 52 sivua. Turku-numeron toimittaja on Ismo Loivamaa
Kannessa Hali-Koira Viljo-Valdemar, joka kannustaa lapsia lukemaan (Kulje nuolella vasemmalle, niin näet sisällysluettelon)
Samassa lehdessä on myös artikkeli
Anna Amnell: Firenzestä Turkuun, sivut 7-12. Minua pyydettiin kertomaan, miksi innostuin renessanssiin ja kuinka Kyynärän mittainen tyttö -kirjani syntyivät.

Anne Volanen kirjoittaa:
"Anna Amnellin uuden nuortenromaanin  Lucia ja Luka (2013) alussa, Lucian perhe muuttaa Turkuun ja Juhana-herttuan uusi vaimo saapuu linnaan. Kolmas kaupunkiin saapuja on venetsialainen Luka. Amnellin aikaisempien Kyynärän mittainen tyttö -sarjan kirjojen tavoin maantieteellinen kuvaus on uusimmassakin rikasta. Aiemmin vauhti on otettu aikakauden suurista kaupungeista kuten Lontoosta ja Tallinnasta ja toisaalta Etelä-Suomen maaseudulta ja kylän kokoisesta Helsingistä. Tässä maailmassa 1500-luvun Turku on pieni kaupunki ja Turun linna 'mahtava harmakivilinnoitus keskellä lumista maailmaa'. Lucian lyhytkasvuisuus, yläluokkainen tausta ja aikakauden tytöille harvinainen opillinen sivistys luovat lähtökohtaa linnakuvaukselle. Varkailta linnaan piilotetulle Lucialle linna on ympäristönä kaksijakoinen: hän joutuu viettämään pitkiä aikoja rouvainhuoneessa, mutta pääsee lopulta vierailemaan myös herttuattaren tiloissa.
Toisen keskeisen näkökulman kirjaan tuo rohkea ja Lucian tavoin seikkailunnälkäinen Luka. Vauhdikkaaseen  ja romanttiseen juonikuvioon, jossa varkaat suunnittelevat  Lucian lisäksi Katariina Jagellonican ryöstöä, joutuu mukaan myös Juhana-herttua. Taustalla häämöttää itse Iivana Julma,"
Anne Volanen artikkelissa Vankityrmiä ja renessanssin loistoa. Turun linnan historiaa lasten- ja nuortenkirjoissa. - Tyyris Tyllerö 4/2013, sivut 2-6. Turku-erityisnumeron on toimittanut Ismo Loivamaa.


Lisätietoja

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Makro 128: 'Miniatyyri'

A new life for the doll. by Anna Amnell
A new life for the doll., a photo by Anna Amnell on Flickr.
Photo: Anna Amnell
Tilasin Englannista luutun portinvartijantalo nukkekotiini, sillä Lucia Olavintytär on hyvä luutunsoittaja. Kirjassa Kyyärän mittainen tyttö hänet ryöstetään ja hän on vangittuna Vanhan Suomaan laidassa olevassa talossa Englannissa.
Alemmassa kuvassa sama luuttu näkyy paremmin, ja se kuvaa ennemminkin Juhana-herttuan hovielämää. Alemman kuvan on ottanut poikani. Osallistun ylemmällä kuvalla, joka on omani. Olen tehnyt ylempää puseroa vaille kaikki nukenvaatteet ja sisustanut 1:12 nukkekodin. Alempi hovipuku on tehty lahjanauhasta ja mieheni silkkisestä taskuliinasta.:)


Photo: Matti Amnell (Jr)

Lisää omia nukkekotikuviani on täällä

Lucia haaveilee pääsevänsä soittajaksi Juhana-herttuan hoviin:

Kun Lucia oli saanut väritystyön loppuun, hän jätti arkin pöydälle, jotta värit kuivuisivat. Hän otti esiin luuttunsa, viritti sen huolellisesti ja alkoi soittaa. Vasen käsi oli luutun kaulalla, oikea käsi näppäili luutun kieliä. Hän osasi tehdä sen vaikka unissaan. Hän lauloi:
”On lunta maassa,
vaikka ei talvi vielä lie.
En pääse kullan luokse;
Kun ummessa on tie”. *
Juhana-herttua oli kutsunut vain äidin ja isän Turun linnaan joulujuhliin. Ehkä hän kutsuu joskus minutkin, haaveili Lucia. Ehkä pääsen sinne myöhemmin soittamaan luuttua ja laulamaan. Lucia oli harjoitellut ahkerasti soittamista lapsesta asti.


Ote kirjasta Anna Amnell: Lucia ja Luka. 2014 

Osallistun ylemmällä kuvalla Makro 128:aan